W KREATYWNIKU Tydzień Na Słodko, więc zachęcamy do skorzystania z kolejnego autorskiego przepisu Ady Biernaczyk  i osłodzeniu sobie dnia pysznym ciastem. Jego skład i wykonanie bardzo zaskakują. Podobnie jak Kule mocy czyli kosmiczny deser!

Adzie tak się spodobało eksperymentowanie, że założyła swojego kulinarnego bloga o wdzięcznej nazwie Grochem o ścianę.  Postanowiłam, że  oprócz tego, że wypróbuję przepis na pyszne ciasto bez nazwy, dowiem się trochę od Ady, jak ona wymyśla przepisy. Wnioski z naszej rozmowy są takie:

  1. PUNKT ODNIESIENIA: weź coś co, ktoś już przetestował czyli w naszym przypadku przepis, który już istnieje. Przeanalizuj składniki, które w nim są. Zastanów się, co Tobie pasuje, co byś zmienił.
  2. POSZUKIWANIE I WYOBRAŹNIA: w przypadku tworzenia nowych przepisów, ważnym elementem jest „zabawa” KONSYSTENCJAMI i poznanie możliwości danego składnika. Jak się zachowuje gdy dodamy wody, jak się zachowuje po zmieleniu. Poszukujemy czegoś, co zastąpi zarówno walory smakowe, jak i sprawi, że ciasto będzie mieć pożądaną konsystencję.
  3. OGRANICZENIA – ta myśl też już się kiedyś pojawiła na naszym blogu: OGRANICZENIA mogą być twórcze. Ograniczeniem może być dieta lub „stan lodówki” i wtedy nasza skłonność do testowania jest większa.
  4. PRÓBY I BŁĘDY- bez tego ani rusz, nawet jeżeli wymyślimy jakiś zamiennik (np. dla jajek płatki owsiane), to musimy sprawdzić jakie proporcje będą potrzebne. A tego nie da się zrobić bez etapu EKSPERYMENTOWANIA.

O  tym skąd brać inspirację do twórczego gotowania pisałyśmy również tutaj.

Ps. Jeszcze jedna ważna rzecz! Nasze ciasto nie ma jeszcze nazwy. Ada czeka na Wasze propozycje nazw :)

#PRZEPIS NA CIASTO BEZ NAZWY

Niby tort, choć bez biszkoptu, ale za to z bitą śmietaną. Prawie surowy, lecz z gotowanym kremem. Nawet jeśli wygląda na pracochłonny, to robi się go niemal dziecinnie prosto i szybko. Może z powodzeniem zastąpić mazurka na wielkanocnym stole albo ciasto imieninowe, którym chcemy zaimponować w pracy. Dlaczego? Wypróbujcie, a doznania smakowe wszystko wyjaśnią.

ciasto_bez_nazwy_1

*Składniki na małą formę ok. 20 cm średnicy. Jeśli chcesz zrobić ciasto w większej formie, zwiększ (x2) składniki na krem. Spód (z przepisu poniżej) powinien pokryć dno nawet większej formy (chyba, że lubisz mieć spód dość gruby, wówczas zwiększ dwukrotnie składniki). Jedna śmietana sojowa, nawet na większą powierzchnię, w zupełności wystarczy.

Spód (surowy):
1 szklanka chipsów bananowych
100 g nerkowców
100 g suszonych moreli
opcjonalnie 1 łyżka ciepłej wody

Krem:
1 dojrzałe mango
50 g nerkowców
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soku z cytryny
0,5 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka skórki z limonki
1 łyżeczka syropu z agawy
2,5-3 łyżki mąki kukurydzianej
1/5 łyżeczki ekstraktu z wanilii burbońskiej

Dodatkowo:
1 banan
1 śmietanka sojowa (do ubijania) – ok. 200 ml (użyłam firmy Valsoia)
opcjonalnie: cynamon/płatki migdałowe/skórka z limonki

W melakserze umieść chipsy bananowe i zmiel na wysokich obrotach (banany są bardzo suche i twarde, więc zmielenie zajmie dłuższą chwilę). Dodaj do zmielonych chipsów nerkowce i całość zmiksuj. Na koniec umieść w melakserze morele suszone i ponownie zmiksuj. Jeśli całość nie będzie dość lepka, przełóż masę do miski, dodaj odrobinę ciepłej wody i całość wymieszaj (ręką lub łyżką). Masę wyłóż na dno formy i wstaw do lodówki lub do zamrażarki (na maksymalnie 15 min., potem lepiej wyciągnąć i schłodzić w lodówce lub zostawić na blacie).

W melakserze zmiksuj orzechy nerkowca, a następnie przesyp do miseczki. Następnie obierz mango, pokrój i miksuj do momentu, aż powstanie puree. Wymieszaj nerkowce z puree i dodaj pozostałe składniki (oprócz mąki kukurydzianej). Masę przelej do rondelka, zagotuj, a następnie dodaj, ostrożnie i powoli, mąkę kukurydzianą. Mieszaj, aby nie zrobiły się niepotrzebne grudki. Jak masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu (bardziej gęstego niż rzadkiego), zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Jeśli konsystencja kremu będzie cały czas płynna i mimo zagotowania nie będzie gęstnieć, dodaj jeszcze odrobinę mąki kukurydzianej.

W czasie kiedy krem będzie się studził, możesz ogarnąć kuchnię i nieco uprzątnąć przestrzeń. Gdy krem będzie już letni, przełóż go na spód ciasta, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. W tym czasie przełóż śmietankę sojową do miski, włącz mikser i ubij bitą śmietanę. Obierz banana i pokrój w plasterki. Ostatnim elementem będzie wyciągnięcie formy z ciastem z lodówki, położenie plasterków banana na krem i przykrycie wierzchu bitą śmietaną (jeśli zostanie ci trochę śmietany, wyciągnij rękaw cukierniczy i udekoruj powierzchnię). Ciasto możesz ozdobić płatkami migdałowymi, chipsami bananowymi, oprószyć cynamonem lub skórką z limonki. A może masz swój pomysł na tę wisienkę na torcie?

ciasto_bez_nazwy_2

Przypominam! Ciasto nie ma jeszcze nazwy. czekamy na Wasze propozycje!

Smacznego!

Ania

 

Jeśli uważasz, że ten wpis może przydać się innym, prześlij go dalej lub udostępnij w mediach społecznościowych.

Jeśli przyda się Tobie, zostaw nam ślad w komentarzu.

Z góry dziękujemy:) Maja & Ania

.