KOSMICZNY DESER W TYGODNIU KOSMOSU

 

W tygodniu KOSMOSU zaprosiłyśmy gościnnie na naszego bloga Adę,właścicielkę KREATYWNIKA 2016, którą poprosiłyśmy o przygotowanie „kosmicznego deseru”. Takiego, żeby składniki zaskakiwały, a efekt jeszcze bardziej.

Ada podjęła wyzwanie kulinarne. A deser przerósł nasze oczekiwania! Ada przygotowała naprawdę niesamowity mix, który zaskoczy każdego kto szuka wyszukanych, ale prostych przepisów.

Dodatkowo nasz deser mieni się jak gwiazdy. Jak to możliwe? Dowiecie się wszystkiego z przepisu.

 

tydzien-kosmosu-imomo

 

Uwaga: przepis wielowariantowy: zdrowy, niezdrowy, dla dorosłych, dla dzieci. Tak więc eliminując lub dodając niektóre składniki mamy zupełnie inny deser. W zależności od tego, w jakim jesteście nastroju lub towarzystwie, taką wersję wybierzcie!

 

SŁOWO OD EKSPERTA

Gdyby pozbawić przepis alkoholu i cukierków, wyszedłby poprawny i zdrowy deser. Ale dlaczego by nie podkręcić go dwoma innymi smakami? Zmiksowane truskawkowe cukierki musujące mienią się jak gwiazdy i przywodzą na myśl smaki dzieciństwa.
Wiśniówka za to sprawi, że deser nabierze głębokości, którą odkryć mogą jedynie dorośli. Praliny pysznie współgrają z mocną kawą lub nieco wytrawnym winem.

SKŁADNIKI

1/4 szklanki wiórków kokosowych
5 g suszonych truskawek lub malin
3 cukierki musujące (np. truskawkowe) (np. zozole)
1 szklanka mieszanki studenckiej (mix bakaliowy: rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce itp.)
3 suszone daktyle
2 łyżki wiśniówki
1  sprzęt przypominający pojazdy latające w dalekie przestworza MALAKSER ; -)

WYKONANIE

#Do malaksera wsypujemy wiórki kokosowe i suszone truskawki, a następnie miksujemy na proszek. Przesypujemy do miseczki.
#Do malaksera wrzucamy cukierki i miksujemy na proszek. Przesypujemy na talerzyk.
#Do malaksera wrzucamy mieszankę studencką, daktyle i miksujemy kilkanaście sekund. Otwieramy pokrywkę i do suchej masy wlewamy wiśniówkę.
#Miksujemy całość przez chwilę.
#Otwieramy pokrywkę i do lepkiej masy wsypujemy pół miseczki wiórków kokosowych i pół talerzyka cukierkowego pudru. Miksujemy chwilę.
#Z masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w pudrze cukierkowym lub wiórkach kokosowych.
kosmiczne-kulinarne-polaczenie

SMACZNEGO!

Przepis przygotowała Ada Biernaczyk – rocznik ’86, ‚mama’ czterech kotów, wegetarianka od 12 lat, weganka od roku. Ukończyła Creative Writing na Uniwersytecie Wrocławskim. W każdej wolnej chwili myśli o jedzeniu. Przepisy wymyśla w drodze do lub z pracy, a w wolnej chwili wciela je w życie. Od dwóch lat zakłada bloga poświęconemu kuchni roślinnej. Nazwę już ma: Grochem O Ścianę. Okazjonalnie piecze wegańskie ciasta i torty dla znajomych.
Myślę, że jeszcze Ada pojawi się u nas z  jakimś wyzwaniem kulinarnym. Co Wy na to ?
Ania
Ps. Przed nami karnawał, tak więc mamy gotowy przepis na zaskakującą przekąskę :-)
.

Jeśli uważasz, że ten wpis może przydać się innym, prześlij go dalej lub udostępnij w mediach społecznościowych.

Jeśli przyda się Tobie, zostaw nam ślad w komentarzu.

Z góry dziękujemy:) Maja & Ania

 .
.